Väder och vind

Ryssland har bombarderat Ukrainsk infrastruktur flera veckor. En krigshandling som inte är direkt riktad mot militären, utan mot befolkningens motstånd.

Krig har regler. Allt är INTE tillåtet i kärlek och krig. Militären är skiljd från civilbefolkningen. Det är OK att anfalla militära mål. Det är inte OK att anfalla civila mål. Det är OK för militären att försvara sig. Det är inte OK för civilbefolkningen att försvara sig mot en militär attack (för hur kan då anfallaren veta vem som är militär och OK att anfalla).

Ukraina var den första som bröt mot krigets regler. De sa tidigt att de skulle dela ut vapen till alla i civilbefolkningen som vill försvara sig. Därmed blev det egentligen OK för Ryssarna att anfalla samtliga mål i Ukraina, för alla mål är militära och går inte skilja från civila. Stort misstag från Ukrainsk sida och omöjligt att återhämta sig från.

Trots det har inte omvärlden accepterat hela Ukraina som ett militärt mål. Man har sopat det Ukrainska krigsbrottet under mattan och lyft fram det Ryska, till stor del motiverade, anfallet mot vissa mål som krigsbrott eftersom man hävdat att de trots allt är civila. Inte konstigt att det uppstår en viss förvirring på ryska sidan.

Frågan är om den senaste tidens attacker mot elcentraler och liknande bara är ett sätt att lamslå Ukrainas totalitära militär. Låt oss säga att Ryssarna funderar på acceptansen för attacker mot hela den Ukrainska krigsapparaten, hur mycket västvärlden egentligen bryr sig om det vi kallar civilbefolkningen trots att de militariserats. Svaret sista veckorna har varit att vi inte reagerat särskilt mycket. Alltså kanske det ändå finns en medvetenhet om att det är hela Ukraina som slåss mot den Ryska militären.

Efter detta test kommer så en missil och slår ned i Polen. Misstag? Eller test på hur mycket NATO tänkt engagera sig? Varför testa sådana saker, och varför just nu?

Vindarna kommer blåsa söderut kommande vecka. En ganska lång period när vindarna blåser från Moskva mot Ukraina. En ganska lång period när det är relativt säkert att använda kärnvapen i Ukraina utan att nedfallet sprids till Ryskt territorium. Och man har testat att det är OK att anfalla på ett sätt som hela Ukraina påverkas av, och man har testat hur mycket NATO engagerar sig.

Naturligtvis har vi bokat flygbiljetter just nu. Precis när man inte vill flyga i luften. Å andra sidan, vi kanske hinner landa innan det värsta börjar, och då är det bättre att vara i Thailand än i Sverige. Eller så har jag fel och inget särskilt kommer hända.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *