Turistens klagan

Klockan är 00:45 och jag sitter i segelbåten som är förtöjd som vanligt i Lungviks hamn. Hamnen som alla stavar fel, av någon anledning verkar alla vilja att den ska heta Lugnvik, men det gör den inte. Fru och söner ligger och snarkar i förpiken. Själv har jag bökat med att få till elsystemet lite snyggare, men fick slut på ljus. Sen blev det mer bök med att få igång WiFi-hotspoten från telefon till nya laptopen. Blev till slut tvungen byta namn på telefonen för att det skulle funka.

När jag nu suttit en hel lördagskväll i båten kan jag inte låta bli att reagera på min omgivning.

Runt kl 22 spreds stanken av bränt gummi runt hela stan. Brinner det någonstans, var det första jag tänkte. Men vilken idiot ställer sig lördag kväll och bränner sopor mitt i stan? Nej, efter nån halvtimme försvann stanken. Därmed kom jag fram till att det är nån ättling till aporna som inte kommit längre i utvecklingen av sin lilla ärthjärna att han/hon (förmodligen han) trots att media varit fullt av information i minst ett årtionde inte lyckats förstå att både Sverige och hela världen befinner sig mitt i en klimatkris och på grund av den bristande insikten bestämt sig för att det är en bra idé att varva upp sin bilmotor så mycket det går och bränna gummidäck genom att få bilen att slira på asfalten. Ascoolt, tyckte han säkert själv. Kan det finnas någon som ser sådant beteende som något annat än idiotiskt i dagens samhälle, undrar jag för mig själv. När jag nu skriver detta hör jag för övrigt fler bilar (och/eller motorcyklar?) som varvar upp på låga växlar genom stan.

Moderaterna säger att svenska medborgare inte ska behöva anpassa sig efter att allt omkring oss håller på att dö. De vill lösa klimatkrisen genom att under några hundra års tid långsamt gå över till ren energi, samtidigt som alla lever vidare som de alltid har gjort. Slår vad om att det går bra för dem i valet, med tanke på vad jag ser omkring mig just nu. Men hur dum får man bli, utan att ställas till svars för det man säger och gör? Klimatkrisen går inte över bara för att Ulf Kristersson vill ha fler röster i valet. Ansvarslöst. Borde förresten gå att åtala med grund i miljöbalken, men vem ska ta på sig att göra sånt? Då får man ju aldrig sluta åtala folk, det blir en heltidssysselsättning för hela advokatkåren.

Silvertärnorna här utanför äter spigg. Finns väl inget annat. Oskars surströmming har konkat. Finns ingen strömming kvar i havet längre, eller i alla fall inte tillräckligt mycket eller tillräckligt stora.

“Örnsköldsvik är Sveriges svar på Hua-Hin i Thailand”, sade jag till frugan tidigare ikväll. För vi är ju en turiststad. Höga Kusten – världsarvet. Natura2000-områden och naturreservat bakom varje kulle. Hur märker man det mitt i semestermånaden på en lördagkväll? Jo, idioter som bränner däck på asfalten. Och lite dunka-dunka från vissa bilar som åker förbi. Tänk vilken skillnad det är på platser som förstår att utnyttja den resurs som turismen kan vara. Dra upp en nattmarknad här på cirkusplatsen bredvid hamnen. Restauranger längs kajen, istället för tom asfalt och en hockey-rink. Nejdå, det är ju socialdemokraterna som styr, och de vill riva både båthamn och cirkusplats och annat för att bygga lyxbostäder åt rikemansfolket. Det är arbetarepartiet det. Bygg så många industrier som möjligt, helst automatiserade så det inte leder till mer än en handfull nya arbetstillfällen, strunta i att ett av Sveriges största Natura2000-områden ödeläggs, för sossarnas polare vill ha ännu mer pengar. Hur mycket stoppar politikerna själva i sina fickor, undrar jag för mig själv, men det får man väl aldrig svar på. Är dom inte lika korkade som däckbrännarna en bit bort från mig så kommer de säkert underfund med sätt att gömma sina mutor. Hoppsan, fick jag ett nytt hus att bo i fastän jag inte har möjlighet att få några lån, hur gick det till, men är man politiker så kallas det väl att vinna på lotto. Nyss var det nån som sade att vi inte har någon korruption i Sverige, för här kallas det att lobba för sina intressen.

26 grader varmt var det idag, och SMHI’s prognos var såklart 20 grader. De har inte haft många rätt sista året. Men nu mitt i natten blir det kallt. Tur vi har tjocka täcken med oss i båten. Eftersom jag fick för mig att förbättra elsystemet så funkar inte värmen – även fast vi ju har 220 volt från kajen. Å andra sidan kommer mjölken att hålla rätt temperatur till frukosten imorgon trots att jag inte har ström till kylskåpet.

För övrigt var vi ut och seglade idag. Tur jag har en tålmodig fruga, för jag blev lite sint påna stundvis. Det är en eländig känsla som kommer över en, när man inser att man inte klarar sig själv, och den enda man kan förlita sig på inte bryr sig om att förkovra sig. När barnen växer upp blir det nog ännu värre. “Men pappa, jag vill inte segla, jag vill spela Minecraft”.

Nej, nu blir det tack och gonatt. Sent ska syndaren vakna, men har man småbarn blir man väckt i ottan så då gäller det att lägga sig i tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *