Underhålla gräsmatta

Köp inte ett hus där föregående ägare inte tagit hand om gräsmattan. Jag tänkte att det är ju bara fixa, men du anar inte hur mycket jobb som krävs för att ordna till en gräsmatta som förfallit.

När vi flyttade in köpte jag en handjagare till gräsklippare med trumma. Det är bättre för gräset att klippas av än att slås av, som en motorgräsklippare med rotor gör. Dessutom kan man klippa gräset kortare, och det blir mjukare att gå på för det är inte lika mycket ojämna vassa toppar på gräset som sticker i fötterna. Med kortklippt gräs borde gräsmattan bli fin snabbt, tänkte jag, och så får jag motion på köpet.

Ena delen av gräsmattan är däremot full av groblad och ogräs, som gör att gräset inte kommer upp och som växer platt längs marken så det går inte klippa bort. Grönt som grönt kanske, och jag kom fram till att det är bättre att låta pojkarna nöta till gräsmattan genom att sparka boll (när de blir större) än att försöka plocka upp varenda grobladsplanta med rötterna.

En annan del av gräsmattan är full av mossa. Efter fyra varv med mossrivaren är det fortfarande mer mossa än gräs i den delen. Dessutom är det svårt att få gräset klippt rätt längd med mjuk mossa under hjulen.

Den tredje delen av gräsmattan har haft träd, som dom kapat bort, men de har lämnat kvar korta stubbar. Sen har det varit typ en ring runt varje träd med jord eller nåt, så det är en grop ner men gräset har fyllt ut en del. Överallt är det små åsar av rötterna som fortfarande är kvar och sträcker sig förvånansvärt långt. För att få den delen jämn krävs det en jordfräs och stubb-brytning och börja om från början.

Eftersom de inte klippt gräset tillräckligt ofta är det fullt med långt dött gräs kvar. Det gör att även en motorgräsklippare, som jag lånade av farsan, får motorstopp för att det går för tungt, och min handjagare klarar inte av att klippa så tjockt. Därför fick jag köpa en röjsåg och gå och svänga på höfterna över hela gräsmattan, men den klarade inte heller att ta hela vägen ner.

Nu har jag kört mossrivaren direkt snön smälter, och det funkar rätt bra för att riva bort allt gammalt långt gräs. Problemet är bara att det är så långa döda grässtrån kvar att de lindar sig runt mossrivarens trumma så man får köra ett tag, rensa för hand, upprepa.

Till råga på allt kom granntanten över och började klaga över att vi inte fått till gräsmattan. Lätt för henne att tycka som är pensionär och dessutom har en gubbe som jobbar otröttligt i trädgården. För en annan som både ska få till inflyttning, en segelbåt med rasad motor, nytt jobb, och två barn som tar upp precis all tid som finns är det inte lika lätt att “bara fixa till gräset”. Dessutom hade jag ju tänkt få igång Attaluck. Men istället för att göra klart nåt blir det mesta bara petat på, för det är alltid nån som ropar och avbryter mig. Nåja, jag hade inte kommit så mycket längre med gräsmattan även utan barn och sånt, för det är så mycket jobb att jag blir less bara av att titta på den.

Därför säger jag, ta hand om gräsmattan om du har en, och om du ska köpa en (eller om den följer med när du köper hus), underskatta inte hur mycket arbete som krävs för att göra en dålig gräsmatta hyfsad. Ska den bli riktigt bra, då tror jag det är bättre att köra jordfräs över hela tomten och börja om från början. Men hur skulle det se ut för oss, hallen full av jordiga barnstövlar och inte mycket frön kvar i jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *