Nu byter vi diesel mot el

Det var mycket jobb att plocka lös reverseringen på vår Vega 2544, och jag knäckte nåt verktyg också för bultarna hade låst sig så hårt. Den som har ägt båten innan oss har varit förälskad i att använda all sin styrka (i onödan) för att dra åt saker, för många skruvar är knäckta, eller att de dragits så hårt att de slitit lös trä med följden att saker inte sitter fast och inte går att fästa om.

Efter allt jobb som krävdes för reverseringen satt jag och grubblade över hur jag skulle orka plocka isär motorn och lyfta ut ur båten. Så kom jag på att om jag sätter ut en bortskänkesannons så lär jag ju få hjälp att plocka ur allt. Sagt och gjort, men jag fick bara tre svar. En VD/ägare för en pub (tror jag det var) från Borlänge erbjöd sig att både plocka ur motorn och betala 500 kr, så han fick komma och hämta.

Eftersom jag kommer byta till el skickade jag med en massa saker förutom motorn. Avgassystem, där bara slangklämmorna kostar 250 kr styck, propeller och propelleraxel (med reversering – en dyr mekanism omän krånglig och med tendenser att gå sönder), och elpanel med lampor och kablar, plus motor och reverseringslåda. Allt jag skickade med var värt mer än 500 kr i skrotvärde, och flera tusen som reservdelar. Min tanke var att det var en god affär för mig ändå eftersom jag fick hjälp att lyfta ur allt och det gick på 6 timmar istället för 6 veckor. Killen som hämtade började trots det bli girig och ville även plocka med sig allt som låg löst, inklusive en del av mina verktyg och skruvar för att fästa trälister i båten. Man får hålla hårt i sina tillgångar.

En olycka inträffade när en av killarna halkade då vi lyfte upp motorn så att den landade på tröskeln. Trots att det var teak sprack den på mitten. Med lite polyuretan (PU-lim) gick det laga. Samtidigt tror jag att även motortröskeln i plast vid botten sprack, för jag har inget minne av att den skulle varit trasig tidigare. Inte riktigt vad jag tänkt mig, men ingen fara på taket.

När motorn var ute återstod ett annat drygt jobb; att skrapa bort alla oljedränkta ljuddämpningsmattor på väggar och tak i motorrummet. Jag har fortfarande inte fått bort allt självhäftande lim, men själva skumgummimattorna är borta och det ser hyfsat ut. Kanske får satsa på lite kemisk bensin eller nåt för att få bort limresterna.

Nästa jobb i båten är att tvätta allt med avfettningsmedel, och sen igen med diskmedel. Det är tjocka lager olja som ska bort, särskilt i kölutrymmet.

Elmotor beställde jag från Golden Motor i Kina. Trots importavgifter och dyr frakt blev det flera tusen kr billigare än att köpa från deras Europeiska återförsäljare. Många timmar satt jag hemma och räknade på vridmoment och effekt och amperetimmar och propellerstorlekar, innan jag kom fram till att den bästa motorn för Albin Vega är deras 3 kW-modell. Alla återförsäljare jag pratade med menade att minst 5 kW är nödvändigt, därav mina många timmar med beräkningar för jag trodde att jag räknat fel någonstans. Min slutsats är att återförsäljarna helt enkelt rekommenderar en för stor motor för de tjänar mer pengar på den då den är dubbelt så dyr. Genom att känna mig säker på att jag räknat rätt på effekt och sånt är jag även säker på att jag förutom halva kostnaden för motor även klarar mig med hälften så stor batteribank och mindre propeller, vilket blir flera tusen kronor till i besparingar. Sålunda känner jag mig nöjd med mina beräkningar.

Återstår att vänta på att grejjorna levereras och montera allt i båten. Ännu mer jobb. Mycket mer jobb. Tur jag inte räknar timpenning på detta.

Som att det inte vore nog har jag monterat bort en del teakdetaljer, sandpapprat ner dom för att få bort den lack som sitter idag och istället penslat på oljegrund och teakolja. Det ser som nytt ut, så det är trevligt, men… ännu mer jobb.

Slutligen har jag hittat en massa mässing som går att polera. Rorkulten plockades lös, dels för att olja upp teaken, men även för att bakstycket är av mässing och helt svart av oxid. Efter polering är det inte fläckfritt, men ganska så glänsande mässing. Funderade ett tag på om man skulle lacka mässingen så att det inte behöver poleras om snart, men jag kom fram till att lack alltid blir fult förr eller senare så det är bättre att polera ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *