Jämförelse av mobiloperatörer

Net1

https://www.net1.se/

En gång i tiden hade Telia bäst täckning. Sedan sålde de NMT-450 till IceNet, som döpte om sig till Net1. Deras huvudsakliga kund har varit militären, som behöver täckning även mitt ute i skogen, men de har ändå kämpat och varit nära konkurs några gånger.

Problemet med Net1 är att även om de har bäst täckning så har de sämst telefoner. Rättare sagt, de hade sämst telefoner, för nu har de slutat sälja telefoner och erbjuder endast en WiFi-router med inbyggt SIM-kort. Man måste alltså ha med sig denna router överallt, men kan då vara uppkopplad mot Internet och använda sig av Skype och liknande tjänster för att ringa. Men det är ju inte riktig telefoni längre, även om det är mobilt och går att prata med folk.

Eftersom Net1 har ett nät som bygger på 450 MHz har de oöverträffad räckvidd. Men det innebär också att moderna telefoner inte går att använda, eftersom de använder högre frekvenser. Det som gör dem bäst gör dem också sämst. Förmodligen är det bäst att använda dem i en sommarstuga ute i skogen där ingen annan har täckning.

3 av 5 i betyg, även fast jag aldrig provat dem.

Telia

https://www.telia.se/

När Televerket var statligt och skötte telefoni som en vital del av landets infrastruktur fanns det inte så mycket att klaga på. Efter privatiseringen har jag bara klagomål i alla mina kontakter med Telia. De sätter ett pris som ser OK ut (inte billigt, men OK) men sedan när det är dags att betala går notan på mycket mer. Samma sak med utlovad kvalitet; det håller aldrig måttet. Men tydligen kommer man undan med sånt när halva befolkningen tar för givet att de alltid varit bäst och förmodligen fortfarande är det utan att man behöver prova något annat.

Telia körde en kampanj på 90-talet där de sa att det var gratis att lägga in titel eller yrke i telefonkatalogen; bara fylla i ett formulär och skicka till dem. Varför inte, tänker jag, och skickade in. Sedan kom en räkning på 450 kronor; ganska mycket pengar för mig som hade KAS-ersättning om 3500 kr per månad. Självklart ringde jag och frågade vad räkningen handlade om eftersom de marknadsfört det hela som gratis och kostnadsfritt. Jo, fick jag höra, en ändring är gratis men i det finstilta står det att följande ändringar kostar pengar. De vet såklart att ingen läser det finstilta. Även med vetskap om detta hävdade jag att jag minsann inte gjort mer än en ändring, men då hade jag ju bytt adress och det räknades tydligen som den enda gratis-ändringen. Jag försökte driva ärendet vidare, men då skickade dom mig till kronofogden med ytterligare massa pengar som avgifter, och jag valde att betala och äta ris och potatis en månad.

Frugan ville ha nytt skärmskydd på sin mobil, så hon gick in i första bästa butik för ett par år sedan som råkade vara Telia. Hon är van att de som säljer sådana skydd sätter på dem också, som en tjänst. Det brukar gå till så att den som sätter på skärmskyddet använder tejp för att dra bort eventuellt skräp på skärmen, rengöringsmedel, och kollar dammpartiklar om och om igen för att se till att det är helt rent. Hos Telia slängde de på glasrutan på skärmen utan att vara noga alls, med påföljd att det både var luftbubblor som inte gick att få bort och så var det snett. Det får ni göra om sa jag; köpt är köpt sa dom och vill ni göra om det får ni köpa ett till.

Till följd av deras tjuv och rackarspel har jag infört total bojkott av allt som Telia rört i. Jag använder fortfarande Eniro kartor, men de menar jag är avskiljda från Telia. Även om Telia är största ägare så är majoriteten av aktierna hos Eniro i andra händer. Förutom att jag använder denna karttjänst är min bojkott av Telia total.

Några gånger har jag testat ta med Telia en en jämförelse när jag funderat på att byta telefon eller abonnemang. Bara för att se om jag missar något av min bojkott. De har alltid visat sig vara antingen dyrast eller sämst eller nära botten, så det är inte direkt så att jag lider av att avsky dem. Det Telia har är bra täckning, sedan sina statliga dagar, men även där är Net1 bättre och jag mår inte dåligt av att vara i radioskugga någon gång om året hos andra operatörer.

0 av 5 i betyg.

Telenor

https://www.telenor.se/

Jag har haft en bild av att Telenor är ett riktigt bra företag. Inga bindningstider, byt telefon när du vill, bra täckning, det låter väldigt bra. De har ändå alltid varit dyrare än andra när jag jämfört, så jag har låtit bli.

I sommar bestämde jag mig för att fixa ett eget telefonnummer till min firma, som jag inte varit särskilt aktiv med att driva. +467-ATTALUCK men det var redan registrerat på Telenor. När jag ringde sa dom att inga problem, numret är ledigt så du kan få det. Men jag hade ringt fel och kommit till privatabonnemang när jag skulle ha företagsabonnemang. Inga problem, sa killen, vi gör klart och tecknar numret här sedan för vi över det till företagsabonnemang när du ringer dem. Sagt och gjort, sedan ringde jag företagsavdelningen och de sa att nej det går inte. Du måste teckna nytt abonnemang och föra över numret. Jaha, då gör vi så. Sedan kom räkning på båda abonnemangen. Jag ringde och den jag pratade sa inga problem, vi stryker fakturan för privatnumret och avslutar det. Månaden efter flyttade vi till hus och posten blev inte eftersänd. Plötsligt damp det ner en ny räkning: BETALA NU ANNARS SKICKAR VI TILL INKASSO. What? Jag ringde, skrev e-mail, och fick bara till svar att “vi ska kolla med reklamationsavdelningen”. Sedan kom brev från inkasso, med nya avgifter på 600 kr extra. Då avslutade jag abonnemanget och flyttade till annan operatör, och betalade allt. Trodde att det skulle vara slut på den historien. Nejdå, sedan kom en räkning till på 3 månader företagsabonnemang in i framtiden som jag aldrig kan utnyttja eftersom det är avslutat.

Det visade sig till slut, efter flera månaders bråk och försök att få dem att rätta till saken, att det finstilta säger att det alltid är 3 månaders uppsägningstid och det går aldrig komma ifrån. Det står uttryckligen “ingen bindningstid”, men det finstilta säger lika fullt att det är 3 månaders uppsägningstid, som att det skulle vara en helt annan sak. Eftersom de tecknade mig på ett privatabonnemang först blev det 3 månaders uppsägningstid på det, som gick till inkasso eftersom jag menade att jag blivit lovad att de skulle stryka det abonnemangskostnaden eftersom de själva gjort fel vid tecknandet. Sedan när jag sa upp företagsabonnemanget blev det 3 månader till i uppsägningstid efter att jag avslutat. I minsta möjliga finaste finstilt gömt bakom krångliga meningar i avtalet, men visst det står där.

Följaktligen har jag lagt till Telenor på min lista över företag jag bojkottar. Skojare och oseriösa säljare med avsiktligt vilseledande marknadsföring. Det tål jag inte en sekund av. Men jag är inte så dum att jag tror att jag har en chans mot en sådan jätte till företag, så det är bara betala mina fakturor och inse vilken blunder jag begick när jag skrev på för dem.

0 av 5 i betyg.

Comviq / Tele2

https://www.comviq.se/

Vi tecknade avtal med Comviq för att de var billigast på iPhone X när den kom. De säger dessutom att de har fantastiskt bra täckning eftersom de delar nät med andra som kompletterar dem till jättebra täckning totalt sett.

Täckningen är helt OK, det är sällan jag varit helt utan signal. Men där andra haft abonnemang i de nät som Comviq säger att de delar från andra har jag jämfört, och det stämmer inte. Comviq har bara en eller två prickar i signalstyrka när andra i samma nät har fullt. Mycket märkligt, och det ger skillnad på samtalskvalitet och dataöverföringar. Alltså är inte nyttan de marknadsför så stor som den verkar vara.

Priset på mobilen var billigast, men efter det har jag ofta sett att Comviq inte alls är billigast när det gäller abonnemang och datamängder. När man väl skrivit upp sig är det besvärligt att börja byta, så det är väl en strategi som funkar bra för dem. Köp en sak billigt för att bli fast i något dyrt i längden.

3 av 5 i betyg.

Tre

https://www.tre.se/

I slutet av 90-talet marknadsförde sig Tre som 3:e generationens mobiltelefoni med nya telefoner som kunde ringa videosamtal. Vanliga samtal var lite dyrare än andra operatörers, men videosamtal var helt gratis att ringa. Det gjorde det en bra affär att byta till 3 så länge som de andra man pratade med också bytte så att man kunde ringa gratis till varandra.

Jag skrev på tidigt, och övertalade så många som möjligt av de jag kände eller lärde känna att också byta till 3. Under många år var jag en mycket nöjd kund. Även om täckningen var dålig, så fanns det alltid täckning längs de stora vägarna. När jag åkte ut i skogen eller på landsbygden var det helt OK att vara utan mobil för jag var inställd på att det var så det var.

Numer har 3 byggt ut sitt nät och har riktigt bra täckning. Långtifrån bäst, men helt klart godkänt. Jag ser inte någon anledning att använda någon annan, och är täckning det viktigaste så tar man en router från Net1.

När jag flyttade till Thailand åkte jag dit på det finstilta med Tre också. Det går inte komma ifrån att det alltid utan undantag är 3 månaders uppsägningstid. Och jag visste inte att jag skulle åka förrän någon månad innan. Kan jag pausa abonnemanget i två år? Nej, inte så länge, bara kortare perioder. “Jag är ledsen, jag ser att du är en av våra äldsta kunder och har en fin historik hos oss och jag kan göra en massa saker för att ge dig bättre erbjudanden på nya mobiler och abonnemang, men inget för att undvika uppsägningstiden” sa han jag pratade med. Nåja, trevlig kundservice hjälper till lite när man blir besviken.

4 av 5 i betyg.

Hallon

https://www.hallon.se/

När Hallon började köpte de in sig på 3:s nät och hade ungefär samma utbud men bara kontantkort och billigare än Tre. Nu säger de att de är systeroperatör, och har både abonnemang och kontantkort.

Jag har kört kontantkort hos Hallon privat och har bytt företagsabonnemanget till dem också. Täckningen är som sagt bättre än 3 haft tidigare, och priserna lägre. Än så länge har jag inget alls att klaga på.

En liten bonus är det att de inte har en fånig siffra i namnet, som Tele2 som ville vara “det andra Telia” när de startade eller Tre som ville bli kända som “3G-företaget” men nu börjat installerat 5G och har 4G i hela nätet.

5 av 5 i betyg. Rekommenderas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *