VHF räckvidd

Jag satt och funderade på VHF i samband med att jag tänkt ut hur jag ska lösa AIS i båten. Ena alternativet är att använda befintlig antenn med en antenn-splitter för både VHF och AIS. Det andra alternativet är att ha en antenn nånstans i närheten av AIS-enheten för AIS och bara köra VHF på antennen som sitter i mast-toppen. Nackdelen med att ha antennen lägre är att räckvidden minskar. Så då började jag undra hur mycket höjden påverkar egentligen. Sen har vi pratat om säkerhet till sjöss på jobbet också, eller rättare sagt jag har pratat om det för jag tycker att man som yrkesverksam ska föregå med gott exempel.

I alla fall så började jag fundera på hur lång räckvidd kustradion egentligen har, och om det är skillnad på båten vi använder i jobbet (motorbåt utan möjlighet att montera antennen högre än typ 2 meter) jämfört med segelbåten som har 10 meter mast. Så då gjorde jag mig en karta.

Räckvidd på kustradions VHF till en motorbåt (gult) jämfört med segelbåt med 10 m mast (rött).

Skillnaden är faktiskt mindre än jag trodde, det blir bara en liten röd bård längs täckningsområdet som visar att man når lite längre med antennen uppe i mast-toppen. Ska man kommunicera från en motorbåt till en segelbåt är det ju bara kanten av det gula till ytterkanten av det röda som är max-avståndet. Från segelbåt till segelbåt å andra sidan blir ju då som dubbla det röda området. Kanske inte riktigt rätt översatt, men på ett ungefär. Det är alltså från båt till båt som det verkligen gör skillnad. Det innebär också att med AIS är det bara det korta röda området där man kan ta upp information om andra båtar.

Det jag gjorde för att ta fram kartan var att jag tittade på Stockholm Radio’s karta över var de har stationer. Sedan tittade jag på Lantmäteriets terrängkarta för att se var det finns antenner i det område som indikeras av den grova SR-kartan. Sedan tittade jag på Google Satellite för att hitta åt vilken antenn jag tror det är som används och sätta en koordinat på den punkten. Ofta svårt att lista ut, och jag undrar lite för mig själv om det finns nån bra anledning att inte lista koordinater för alla stationer så man slipper leta. Ur säkerhetsaspekt lär det inte vara svårt att sabotera antenner oavsett om man har en lista med koordinater eller inte. I vilket fall tror jag att jag fick koordinaterna ganska rätt, men inte helt rätt, och på västkusten orkade jag inte vara noggrann så jag slängde ut lite koordinater på ett ungefär.

Varje antenn har ju räckvidd specificerad till horisonten, så jag räknade baklänges för att få fram antenn-höjden. Sedan höjd till 2 m eller 10 m båt-antenn. Formeln för räckvidd (R) är:

R = 2.2 * (sqrt(antennhöjd1) + sqrt(antennhöjd2))

Antennhöjd anges i meter och räckvidd i sjömil. Formeln hittade jag på internet, och jag har ingen aning om den är generaliserad på något sätt och i så fall hur stor säkerheten är i uppskattningen av räckvidd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *