Uppgraderingar

Det finns många olika sätt att leva här på jorden. Men om man ska försöka generalisera ihop så mycket som möjligt så tänker jag mig tre olika levnadssätt som utgör grunden för alla andra val man gör.

1. Överleva

Den som bara lever för att överleva gör inget annat än att skaffa mat och det man behöver för en grundläggande existens. Låt oss säga att du ärver dina föräldrars hus, där de haft en annan strategi än att bara överleva och allt är i topp-skick. Då har du ett rätt bra liv fastän du bara överlever. Men du kan ju även bo i tält eller bil och bara inrikta dig på att överleva kylan på nätterna och ha ett helt minimalistiskt liv.

Det som händer på lång sikt när man bara överlever är att allt man äger förstörs, så att man får sämre och sämre livskvalitet. Den som överlever är inte inriktad på att få en hög livskvalitet, så det är inte ett problem, men det kräver att man är beredd på att anpassa sig. Mikrovågsugnen kanske går sönder, så då värmer man mat på spisen. Sen går kanske spisen sönder, så då äter man ute på restaurang eller grillar mat på grillen. Osv.

2. Upprätthålla

Om man ser till att inte få märkbart sämre livskvalitet, men inte heller arbetar för att få bättre livskvalitet, så upprätthåller man sin situation utan några större förändringar. Går diskmaskinen sönder köper man en ny, precis likadan eller motsvarande. Går bilen sönder köper man en “ny”, dvs begnagnad i motsvarande skick.

Den som inriktar sig på att upprätthålla sitt liv är nöjd med allt som finns i närheten och ser inga direkta fördelar med att göra något bättre.

3. Uppgradera

Jag hör till de som vill uppgradera allt. Vår diskmaskin är inte så bra som den skulle kunna vara, så jag vill köpa en ny – inte för att det är något direkt problem utan bara för att det skulle kunna vara bättre. Lägenheten är egentligen lite för liten för oss, så jag vill köpa hus där det finns ordentligt med utrymmen.

Även om man tänker sig att det är bäst att uppgradera finns det en gräns för hur långt man är villig att gå. Om vi ska köpa nytt hus måste vi förändra andra delar av vår livsstil som skulle innebära en negativ förändring, eftersom vi inte har obegränsat med pengar. Den totala förändringen om vi skulle köpa hus just nu är inte positiv, därför får det vänta.

Orsaken till att jag sitter och tänker på sånt här är för att jag funderar på båten vi köpt. Att köpa båt känns som en stor uppgradering för oss, för vi har ett ställe att tillbringa fritiden på under sommaren, och gratis resor (om vi har tid att vänta på att vinden ska ta oss dit). Om man då jämför vår Albin Vega med andra båtar, vad skulle vi vinna på att uppgradera? Hade vi köpt en helt fabriksny båt hade det nog blivit en Linjett 34 eller en Hallberg-Rassy 340. Båda dom båtarna är rätt lika vår Albin Vega, men allt är nyare. Det är mer teak-detaljer och mer el-teknik i de nyare båtarna. Men det är inte som att en ny båt skulle gå att använda till helt andra saker; den grundläggande funktionen är likadan. Är det värt att lägga 2.5 miljoner kr på en ny båt när vi kunde köpa vår Vega för 35’000 kr? Nej, såklart inte, jag förstår inte varför nån skulle köpa ny båt när skillnaden i pris är så stor och skillnaden i funktion är så liten.

Däremot finns det en hel del uppgraderingar som skulle gå att göra på Vegan. Sätta in en modern sonar med sidescan och kartplotter, istället för det nuvarande ekolodet som bara ger en siffra med djup, det hade varit en fin uppgradering. Installera TV-skärm med elektroniska sjökort och GPS istället för dagens båtsportkort på papper, det har jag redan börjat med för det känns som en prioriterad uppgradering. Köket skulle gå att modernisera en hel del. VHF och AIS för säkerhets skull, istället för den gamla VHF som sitter nu. Lazy-jacks för storseglet så att det blir enklare att reva. Något slags auto-pilot. Listan fortsätter och fortsätter.

Det är lite frustrerande att ta över en begagnat båt (eller bil, eller hus) från någon som bara överlever eller upprätthåller, när man själv är en sån som vill uppgradera. För mig är det lite märkligt att vår Vega kunnat segla i 40 år utan att någon brytt sig om att sätta in en modern sonar med elektroniskt sjökort, som varit standard på nya båtar under många år. Lika märkligt är det att det enda man gjort i vår lägenhet under de senaste 35 åren är en mindre renovering av badrummet. Hur kan man nöja sig med att använda sånt som bara blir äldre och sämre för varje dag som går, undrar jag. Men alla är vi olika. Jag hade bara önskat att fler vore som jag, så att jag hade haft mindre jobb att göra när jag köper begagnade saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *