Eftersom sjökort bara finns digitalt nuförtiden (på min båt i alla fall) är det nödvändigt att ha säker elförsörjning ombord. El är ju dessutom nödvändigt för trivsel, och utan batteri startar inte motorn heller. Om nåt skulle hända med elförsörjningen så att någon del av elsystemet (eller, hemska tanke, alltihop) slutar fungera är det viktigt att kunna felsöka på ett effektivt sätt. Därför har man ett elschema, som talar om vilka kablar som går var. Sedan har man med sig en multimeter ombord, så att man kan testa kablar och kopplingar och se om det är dött någonstans.

Problemet med elscheman är ju att de aldrig uppdateras. Ovanstående original-schema lär ju inte stämma på min båt, då det är lagt till eberspräscher, kylbox, VHF-radio, ekolod, och kanske nåt mer jag inte hunnit lägga märke till. Var är sånt inkopplat? Det är det ingen som vet. Därför kan det ju vara värt att göra ett nytt.
När man ändå ser över elsystemet kan det vara bra att ta sig en funderare på om kablarna har bra dimensionering, om kontaktytorna ser bra ut eller om dom börjat oxidera, osv. Dimensioner på kablar kan man använda ett nomogram för att snabbt få sig en överblick av. El funkar ungefär så att ju högre ström (ampere) som går genom en ledning desto mer motstånd (ohm) får strömmen, och med högre motstånd reduceras spänningen (volt). Om man har hög ström genom en kabel tappar man alltså spänning, vilket går att undvika till viss del genom att använda en grövre kabel.

Kablar kortare än en meter behöver man alltså inte tänka på nämnvärt, men det är avståndet från strömkälla till användare som gäller. Bara så ingen får för sig att skarva ihop en massa 1-meters-stumpar bara för att “då är det ju bara 1 meter kabel”…
Modern utrustning har ofta högre krav på att antalet volt inte faller nämnvärt, medan gammal utrustning ofta klarar av lite spänningsfall. Vissa mätinstrument vi använder på jobbet slutar fungera om spänningen är lägre än 11.9 V, så då gäller det att inte ha massa förluster i kablarna. Jag planerar att bygga in en del datorer i båten, och så småningom en del mätinstrument av olika slag, så jag vill se till att ha så hög kvalitet på strömmen som möjligt.
På Vegan sitter batterierna under köksgolvet. Därifrån går det kablar ca 1 meter bakåt och en meter uppåt till strömbrytare och reglage. Hur mycket ström som går genom dom kablarna vet jag däremot inte. Sedan går det kablar vidare ut mot båtens sidor och fram till fören och bak till aktern. Förmodligen är det ingen väg som är längre än 8 meter, förutom upp till masttoppen där det sitter en lanterna på 10 meters höjd. Eftersom en lanterna inte drar så mycket ström kan den försörjas av en rätt så tunn kabel. Varje dator jag sätter in har däremot potential strömförbrukning runt 1 A, och jag hade tänkt ha en i fören och två mitt i båten. Lägg sedan till strömförbrukning för TV/monitor, sonar, VHF, osv. Skulle tro att jag har en maxbelastning runt 10 A i alla fall. Så under 4 mm² bör jag inte gå närmast batterierna, och det skadar inte att ha grövre kabel. Jag tror att den som sitter där nu är 16 mm² så det finns utrymme för mer ström än jag behöver.
Kikar man på kostnaden för kabel så utgår jag då från Biltema som brukar vara hyfsat billiga:
0.75 mm² 3 kr/m (7)
1.5 mm² 4.50 kr/m (10)
2.5 mm² 6 kr/m (18)
4 mm² 12 kr/m (26)
6 mm² 14 kr/m
Det kan tyckas att oj vad dyrt det blir med grov kabel, men vi ska inte dra mer än 8 meter. 14 x 8 = 112 kr. 3 x 8 = 24 kr. Ojoj vi sparar hela 88 kr om vi inte drar grov kabel och så har vi kanske utrustning som inte fungerar för att vi snålat. Nej, då drar jag hellre för grovt och betalar några kronor för mycket. Biltema har förresten även dubbel-kabel som är förtennad för att undvika oxidering, så nu går jag tillbaka och lägger till priserna för den i parentes. Lite dyrare men mindre trassligt och bra med förtenning.
En annan sak som kan ställa till problem med elektroniken är elektromagnetiska störningar. Det har jag brottats med i oändlighet när jag höll på med RFID. Det första man gör för att undvika störningar är att sätta en magnetisk kula (ferrit/ferrite) på kabeln, kanske linda kabeln nåt extra varv runt kulan, vilket gör om elektromagnetiska störningar till värme. Funkar inte det kan man sätta en lite pF kondensator mellan ledningen och jord och offra upp störningarna som förlorad ström. Men bäst av allt är ju såklart att använda utrustning som inte skapar störningar.
När vi nu vet att låg spänning och hög ström ger förluster i kablarna, och vi vet att vi kommer att använda en del utrustning som kräver 5 V istället för 12 V, då kommer vi snabbt till slutsatsen att vi vill stega ner spänningen så nära förbrukaren som möjligt. Problemet är att när man stegar ner spänning så skapar man störningar. En enkel 12V till 5V nedsteg som klarar 5 A ström kostar inte mer än ca 20 kr om man beställer den från Kina. För att undvika att störningarna sprider sig i båten kan man stoppa in den i en metall-låda som kan leda bort elektromagnetiska fält (faraday-bur). Billigaste metall-lådan jag hittade kostade 35 kr, också från Kina. Sen vill vi sätta på några ferriter, vilka kostar ca 20 kr i Sverige men 3 kr från Kina om man beställer minst 10 st.
Nomogrammet funkar inte för 5V, men jag utgår ifrån att det krävs riktigt grova kablar om vi vill leda 5V från en central punkt utan förluster. 60 kr för ett extra nedsteg känns rimligt istället för att leda både 12V och 5V genom grova kablar över hela båten.
Det jag har framför mig, efter att ha tänkt igenom lite hur jag vill ha det, är att först rita upp ett elschema som är i närheten av originalet. Sedan lägga till förändringar som andra gjort. Slutligen planera vad jag vill ha med och var det ska installeras. Sen ska jag ta mig för att eventuellt dra om ledningarna men i alla fall uppdatera en del baserat på hur mycket ström som dras.
I planeringen ingår även att bygga in stöd för framtida installation av solceller, såklart.