Vad kostar en segelbåt?

Hur mycket ska man betala för en segelbåt egentligen? Det är ju inte så lätt att veta. Man kan titta på nypriser hos varv, men det säger ju inget om hur mycket man borde betala för en båt från 1975. Marknaden styrs ju av utbud och efterfrågan; om många vill sälja sina gamla båtar och få vill köpa gamla båtar, då blir gamla båtar billigare för fler och fler sänker priset bara för att bli av med skutan.

http://www.webcar2000.com/countries/sweden/boat/statistics.phtml
Här finns statistik över båtannonser. Det är alltså det pris som säljaren satt när dom satte ut annonsen. Det betyder inte att båten såldes för samma pris, för det kan ju ha förts någon slags förhandling. Men det get en viss indikation om vad båtar brukar kosta, och man kan söka på modell eller vilken tidsperiod båten annonserats ut till salu.

Statistik för Albin Vega från 2004 och framåt för olika årsmodeller. Totalt 13 båtar. För 2008 och framåt finns bara en säljesannons registrerad: årsmodell 1975 för 84000 kr.

https://www.sailguide.com/batfakta/albin-vega
Här får de som köpt en båt rapportera in sitt pris själv. Det är alltså efter eventuell förhandling och prutning.

Rapporterade slutpriser för Albin Vega från SailGuide.

När jag först kikade på annonser för Albin Vega i mitten av 1990-talet låg de flesta på 100’000 kr, en del dyrare, och enstaka exemplar i dåligt skick lades ut för 50’000 kr. Tio år senare var medelpriset nere i 80’000 kr. Ytterligare tio år framåt i tiden har medelpriset fallit ned till 25’000 kr. Med andra ord får man otroligt mycket båt för pengarna idag, för inte är Vegan så mycket sämre att segla med bara för att det gått 10 år.

En sak som kanske spelar in på att priserna sjunker är att motorerna börjar vara slutkörda, trots bra service, och ett motorbyte kostar ca 80’000 kr. Alla som jag sett uttala sig om det ämnet säger att även om man byter motor får man aldrig igen den investeringen vid försäljning däremot, så det kan inte vara enda anledningen. De flesta verkar vara överens om att priserna på segelbåtar sjunker för yngre nuförtiden är bara intresserade av motorbåtar.

https://www.sokbat.se/Modell/albin/vega
Här finns lite mer priser, inrapporterade av de som köpt/sålt båt.

Priser från Sök Båt.

Enligt Webcar2000 kostar alltså en Albin Vega 84’000 kr, enligt Sailguide 28’000 kr, och enligt Sökbåt 50’000 kr. En del variation där, och problemet är väl att de flesta som säljer eller köper båt kommer aldrig att rapportera hur mycket de fått eller betalat. När det kommer till kritan så är det nog helt enkelt upp till dig som köpare att bestämma hur mycket du är beredd att betala. För säljare är det upp till dig hur länge du är beredd att vänta på att en köpare kommer som är beredd att betala det pris du begär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *