Sjökort måste man ha, annars går man på grund. Frågan är bara vad. Klassikern är ju att använda båtsportkort i papper. På seasea.se hittar jag idag 3 vattentåliga båtsportkort för området runt Stockholm för 2’000 kr. 600 kr för Sundsvall – Öregrund. Det blir fort dyrt, särskilt som papperskort är förgängliga och måste bytas ut med jämna mellanrum; särskilt om man ritar in sin kurs och position, vilket man ju ska göra.
Digitala sjökort framstår som otroligt mycket mer ekonomiskt som jämförelse. Dessutom är de lätta att uppdatera och tar mindre plats. Attityden bland båtfolk är ändå ofta att elektroniska sjökort kan man inte lita på, för tänk om det är nåt fel på elektroniken – då går man på grund. Med båtsportkort kanske man ändå går på grund, men då har man ju bara sig själv att skylla. Då kan jag tänka att man har ju ögon i ansiktet även om man använder elektroniska sjökort. Grund finns nästan alltid nära land, och triangulera sig själv med lite siktmärken är ju inte svårt. Då kommer nästa argument; tänk om du får vatten i båten och all elektronik slutar fungera? Ja, tänk om man får vatten i båten och alla båtsportkort spolas över bord? Olyckor händer, men modern elektronik är ofta vattenskyddad och klarar nån timme under vatten. Jag tänker hellre ha med ett backup-batteri eller liknande så man kan reda ut olyckor där strömmen dör, än att ha båtsportkort som backup. Kommer man nära land är ju dessutom farlederna utmärkta med bojar, så nog kan man navigera helt utan stöd också om det skulle behövas. Jag har kört motorbåt flera gånger i kusten på grund vatten med en utsikt i fören och långsam fart och än har vi inte gått på grund. Nån smäll i propellern kanske när man missbedömt djupet lite.
139 kr per år kostar Eniro på sjön, som är en app för mobil eller läsplatta. Täcker hela Sverige, och går att använda med AIS. Klart värt. Hårdvara har man ändå. Finns även vattenskyddade mobiler och plattor.
Helt gratis kan man få OpenCPN (http://www.opencpn.org/), men gratis sjökort finns bara att ladda hem för vissa länder som USA. Inlandsvatten finns åtminstone delvis för t.ex. Tyskland och Frankrike, kanske för att de vill tjäna pengar på slussar eller dylikt? Kustvatten för hela Sverige kan köpas för ca 500 kr och 300 kr till för Finland. Då är man ganska väl rustad, men jag är lite osäker på hur bra kvalitet sjökorten har. Lite märkligt är det att USA som har mycket lägre skatter än Sverige kan ha statsfinansierade sjökort, medan Sverige som alltid varit känt som en sjöfartsnation måste ta betalt. Nåja. OpenCPN levereras även i OpenPlotter, som är förinstallerat Raspian med diverse verktyg för sjön och alltså tänkt att användas på en Raspberry Pi 3 eller nyare. Fördelen med att köra RPi är ju att det finns utbyggnadskort för gyro, GPS, och AIS (Moitessier HAT). Då kostar det ca 2’500 kr för hårdvaran, och 800 kr för sjökort till norra Östersjön. Sen vill man ju ha en bildskärm, där en 22″ marin-TV kostar ca 2’000 kr. Går ju även köra genom en läsplatta, men om man ska ha en läsplatta kan man väl lika gärna köra med Eniro på sjön? Blir ändå runt 5’000 kr för detta system, men går ju också köra med en billig laptop för ett par tusenlappar.
Humminbird, SIMRAD, Lowrance, Garmin, och Raymarine har alla sjökortsplottrar med startpriser runt 5’000 kr ända upp mot 50’000 kr för de finare systemen. Fördelen med dessa är att de har möjlighet att köra sonar så att man kan uppdatera sjökort själv, eller göra helt egna om man är lite vågad. Det blir mer och mer vanligt också att använda sociala sjökort, t.ex. C-Map Genesis. Ska man göra det på allvar vill man nog använda en extern programvara, t.ex. ReefMaster 2 som går på ca 2’000 kr extra. Sjökort för hela Östersjön kostar ca 1’500 kr så det är nog en bra investering. Detta alternativ kostar alltså från 7’000 kr ungefär och uppåt, men känns som det mest solida och mångsidiga alternativet.
Jag är rätt lockad av Raspberry Pi, bara för att jag tänker mig att jag kan samla in en massa data som jag kan använda till nåt kul. Kombinera båtlutning och GPS med data från en sonar för att få ett mer exakt djup, osv. Jag började kolla på att koppla multibeam till Raspberry Pi för att få rätta djupet oavsett vilket håll båten lutar (det är ju det jobbiga med segelbåt), och hittade en bra leverantör som ger utdata i rätt format (https://www.picotech-ltd.com/) men även deras minsta modell kostar runt 300’000 kr. Kongsberg har ju bäst kvalitet, men dom ligger runt en miljon och uppåt så det är inte att tänka på för en privatperson. Nästa alternativ är interferometrisk sidescan, men dom ligger också närmare miljonen. Så det är nog bara så att jag ska sluta drömma om att samla in data som jag nog aldrig får tid till att använda till nåt vettigt och bara nöja mig med den enkla och fungerande lösningen.
Alltså är det Eniro på sjön på läsplatta som är alternativ nummer ett, och skulle jag vinna på lotto så blir det en Humminbird med ReefMaster 2.