När jag tog kustskepparexamen på 90-talet, i samband med att jag började drömma om att ha segelbåt, fick vi lära oss att navigera med sjökort på papper. Då sa man att en GPS går inte lita på och elektronik till sjöss var en allmänt dålig idé. Idag känns det som att varenda människa som har ett sjökort har ett elektroniskt sådant. Men det finns en uppsjö olika varianter att välja på, och det är inte helt enkelt att göra sitt val. Här tänkte jag skriva ner några av mina egna funderingar.
Mobiltelefon / platta
Om man går till http://kartor.eniro.se/ hittar man deras sjökort online. Det är enkelt att bara slå upp den adressen i en mobiltelefon eller läsplatta eftersom de har inbyggd GPS. Noggrannheten kanske inte är så hög, men det är ju lätt att korrigera sin position genom att orientera sig efter fyrar och landmärken. Mobil har ju alla ändå, och Eniros tjänst är gratis att använda, så det här är utan tvekan det mest kostnadseffektiva alternativet.
Jag har testat en del att använda Eniros sjökort när vi varit ute med jobbet. Det har funkat fint, förutom att det äter batterier så fort. Först ska GPS-position fastställas, sen ska positionen skickas till Eniro, sen ska Eniro skicka tillbaka en kartuppdatering, och all den radiokommunikationen gör att batteriet tar slut på nolltid. Med en powerbank håller det lite längre, och har man cigarett-tändar-uttag på båten med USB så kan man ju hålla mobilen laddad och bara köra motorn ibland om man håller på länge. Men det känns ändå rätt osäkert ur ren strömförsörjningssynpunkt. Dessutom måste man ju hålla sig nära land, eftersom mobiltäckning saknas en bit ut.
Elektronisk plotter (med sonar)
En enklare elektronisk plotter kan man köpa för 3’000-4’000 kr. Samma plotter med sonar inkopplad kostar nån tusenlapp till. Nu är ju jag som jag är, och hade helst kört med SIMRAD eller Humminbird. SIMRAD för att dom har bra sonar, och Humminbird för att dom har bra sidescan. Då kostar det lite extra, upp mot 10’000 kr för de mindre systemen och runt 20’000 kr för det jag egentligen vill ha. Men sånt behöver man ju inte, det är bara för att det är roligt att titta på cyklar och sånt som ligger på botten. Eller kanske ett vrak.
Till en elektronisk plotter måste man även ha sjökort. Det kostar lite olika för olika modeller och olika områden, men runt 1’500kr för hela Östersjön.
Laptop
Mitt första val nästa vår kommer nog att vara att använda en laptop med OpenCPN (www.opencpn.org). Jag gillar ju öppen källkod som princip. Det som krävs är någon form av GPS kopplad till datorn. Antingen köper man en puck, eller också går det köpa ny VHF-radio med inbyggd GPS för DCS-anrop. Det mest kostnadseffektiva borde vara att köpa VHF med inbyggd GPS, men nu sitter det ju redan en VHF-radio i vår båt. Jag har inte bestämt riktigt hur jag ska göra med detta än.
Till OpenCPN kan man köpa sjökort för Östersjön för 500 kr. Alltså en tredjedel av de kommersiella plottrarna. Å andra sidan kan ju en laptop kosta en del, särskilt om den ska vara vattentät.
Raspberry Pi
Raspberry Pi är nog mitt förstahandsval för digitalt sjökort. RPi är en dator i sig, men en lite enklare och långsammare variant jämfört med laptops och desktops. Helt tillräcklig för att köra som plotter däremot. Till RPi kan man köpa utbyggnadskort; s.k. HATs. Moitessier HAT är ett sådant kort som ger möjlighet att få data om båtens lutning i alla led från en inbyggd gyro och dessutom har GPS och dessutom AIS så att man får veta var andra båtar finns i området. AIS sitter oftast i en VHF-apparat som då kostar från 5’000kr och uppåt, men en RPi version 4 (senaste versionen) kostar 680 kr och Moitessier kostar ungefär en tusenlapp så det blir avsevärt billigare även om man bara är ute efter AIS. När man då dessutom får GPS och rörelsesensorer på köpet så är det ju ett fantastiskt bra alternativ för plånboken. Tillkommer kostnad för skärm, men då kan man köra VNC från mobilen så det är inte en nödvändighet att ha skärm.
Tyvärr är Moitessier slutsåld. En ny runda skulle produceras “efter sommaren” men finns fortfarande inte till salu. Därför får vi väl se när jag har möjlighet att satsa på ett sådant system, och i första hand inriktar jag mig på att använda laptop.
Med lite trix skulle man även kunna bygga en egen sonar för RPi som också skulle vara otroligt mycket billigare än SIMRAD och Lowrance och allt vad det heter. Däremot måste man skriva ihop programvara med tolkning av ekon själv, och det har jag inte tid till. Om nån annan sätter sig ner och gör en sån grej så kommer jag definitivt att haka på däremot.