Biblioteksböcker

Jag har varit på biblioteket och lånat på mig lite böcker för att putsa upp min teori om diverse båt-relaterade saker. Utifall att nån annan är intresserad av vad som kan vara värt att leta rätt på tänkte jag att jag skriver upp mitt spontana intryck av de böcker jag tagit hem.

John Terry
SEGLA! Den rätta tekniken
1991
Den här boken skriver mest om jollesegling. Även om principerna går att använda även på större båtar så känns det mest som en bok för tonåringar som vill prova på att segla jolle och lära sig grunderna.

Göran Romare
ATT SEGLA – teori och praktik
1961
Det här känns spontant som den bästa boken jag hittat, dessutom i litet format som skulle passa att ta med sig ombord. Göran går igenom teorin för segling på ett bra sätt och tar upp båtens alla delar och varför de ser ut som de gör. Steg för steg beskrivningar med bilder om att sätta segel och reva segel, samt säkerhet ombord. Kort och koncist, hög kvalitet på innehållet.

Bent Aarre
LÄR DIG SEGLA – En nyutgåva av den klassiska grundboken för alla seglare
1992
Tar upp ungefär samma saker som Romare’s bok men inte lika bra enligt min åsikt. Känns däremot mer modern, och har grundläggande beskrivning av sjömärken.

Per Roald
Seglingens ABC – Från nybörjar- till spinnakersegling
2003
Även om den här boken är fullpackad med information känns det som att fokus varit på att komprimera så mycket som möjligt och inte att ha så hög kvalitet som möjligt. Jag tycker att många illustrationer inte är tillräckligt tydliga och hela boken känns lite grötig. Med det sagt är det en rätt så komplett samling av vad man behöver veta på sjön.

Utterström & Ramberg
Fritidsskepparen – Navigation och sjömanskap för Förar- och Kustskepparintyget
2017
När jag läste till kustskeppare på 90-talet satt jag och svettades över en tidigare upplaga av den här boken. Det är inga kära minnen jag har av den tiden, det kändes mer som en massa stress att få in allt i huvudet under kort tid för att få examen. Nånstans i en låda ligger min gamla bok, hade ju kunnat vara kul att se hur upplagan förändrats över de 20 år som skiljer just den här boken från den jag har i en låda, men jag har inte orkat leta rätt på den. Den stora skillnaden är att digitala sjökort tas på allvar här, är det jag tänker mest spontant. Fokus är som vanligt på navigering och säkerhet. Undrar om inte avsnittet om miljöhänsyn är större nuförtiden. Elektronik nämns som sagt mer än vad jag minns från tidigare men fortfarande rätt så lite och mycket mindre än vad jag tycker skulle behövas.

Eje Wåhlstedt
Köpa Segelbåt
2009
Dumt att låna en sån här bok från bibblan efter att jag köpt båt redan. Orsaken till att jag tog med den hem var att den går igenom en del skador och fel som kan uppstå på båtar. Jag vill ha nåt i bakhuvudet om vad man ska göra åt fel som uppstår, och kanske förbereda med nåt underhåll för att undvika skador och fel.

Jonas Ekblad
Båtmanövrering
2005
Eftersom jag kört motorbåt både med och utan styrpulpet under lång tid tycker jag att jag har rätt bra koll på hur man styr. Men den här boken tar upp lite tips för att lägga till vid brygga och såna saker, och jag tänker mig att när båten mitt i allt väger 2.5 ton istället för ett par hundra kilo så kan det ju vara värt att tänka igenom en extra gång.

Holmes, Johnston-Bryden, & Kavanagh
STORA BOKEN OM båtreparationer
2012
På samma sätt som med Wåhlstedt’s bok tänkte jag hålla mig förberedd på vad som skulle kunna komma när man har en båt som är byggd på 70-talet. Det verkar vara en rätt bra bok med många bilder av olika moment och sektioner för både trä, plast, och stål. Dessutom el och motorer i särskilda kapitel. För flera år sedan byggde jag en egen liten båt i glasfiber, och jag kan tycka att den här boken ger sken av att det är mycket enklare än vad det faktiskt är. Har man massa erfarenhet redan så är det säkert enkelt, men då behöver man inte läsa en sån här bok heller. Därför tänker jag mig att den här boken har bra intentioner men att den missar målet lite. Kanske är annorlunda med andra avsnitt som jag inte själv har erfarenhet av och därför är svåra att bedöma, men jag tycker dom får det att se väldigt enkelt ut vilket det förmodligen inte är för en som jag.

Birger Sjöberg
RIGG skolan
2011
24 inplastade sidor om olika riggar. Det mesta har nog tagits upp i de andra böcker jag lånat, men det står en del om olika riggars historik som är rolig kuriosa.

Birger Sjöberg
SEGEL vård
2011
Ytterligare 24 inplastade sidor om hur man tar hand om sina segel. Varför är det inte en bok om 48 sidor? Bättre bok än RIGG skolan, det jag stör mig mest på är särskrivningen av titlarna.

Bordal & Klann
Norstedts stora bok om Segling
2013
Fina bilder, tjock bok som täcker det mesta. Göran Romare’s bok från 1961 är bättre skriven med bättre illustrationer, men här är illustrationerna i färg och layouten är modern med massa uppdelningar och mycket luft. Det skulle nog gå rätt bra att göra samma bok men hälften så tjock. Jag tänker att den optimala boken om segling skulle vara Romare’s bok med fotografierna från den här boken.

Micke Westin
Inredning ombord
2009
Tidningen Praktiskt Båtägande har samlat ihop en del av sina artiklar till en bok om båtinredning. Trevlig läsning, fina bilder, bra för mig som funderat på att göra om lite i köket. Deras modellbåt är en 27 fots Vancouver som liknar min Albin Vega på många sätt men byggdes i 90% färre exemplar. Bilder från många andra båtar som inspiration. Det här är en sån bok som jag mycket väl kan tänka mig att köpa och ha kvar som referens.

Andrew Simpson
Dieselmotorer
2007
När man har en dieselmotor från 70-talet i båten känner man ju en viss oro för att den snart kan ha levt klart sitt liv. Men att byta motor kostar närmare 100’000kr så det ger jag mig inte in på i första taget. Och i så fall kan det nog bli elmotor istället för diesel. Ändå känns inte den här boken så intressant, innehållet är alldeles för allmänt och jag hade haft mer nytta av specifik inormation om min Volvo Penta MD6.

Sven-Göran Palm
VHF/SRC – Radiokommunikation till sjöss
2006
Jag tog mitt VHF-certifikat på 90-talet och tänkte att jag skulle klara mig på det i alla tider. Icke sa Nicke för i och med att DSC blev standard måste man ta om sitt certifikat. Så nu får jag sätta mig och plugga igen. Den här boken tycker jag själv är alldeles för kortfattad, men den duger väl till att plugga in till ett nytt cert antar jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *