Båtklubb

När man har en segelbåt måste den vintertid ligga på land. Om man då lyckats skaffa sig en gård nära en upptagningsplats, då kan man ju lägga båten på en båtvagn och dra hem den varje vinter. Men nu bor ju vi i lägenhet, så vi måste hyra en vinterplats där båten kan läggas upp. Sen vill man ju ha en bryggplats över sommaren också, och det görs även det via en båtklubb.

Eftersom jag inte har någon historia som båtägare, annat än de motorbåtar vi haft vid sommarstugan i insjö, har jag inga befintliga kontakter med några båtklubbar. Det närmsta steget för oss var därför att kontakta den båtklubb där vår Vega ligger nu; Härnösands Segelsällskap (http://www.hss.y.se/). Härnösand ligger ju dessutom rätt så nära Sundsvall, så en timme i bilen innan man får sätta sig i båten kan man ju stå ut med.

Vår Albin Vega har stått hos Härnösands Segelsällskap sedan 2001, dvs de senaste 18 åren. Där har förra ägaren haft ett eget båthus i “gamla hamnen”. De har ett fiffigt system med räls, så varje båt ligger i en vagga som rullar på räls, och kan vid sjösättning och upptagning bara rullas ut på rälsen hela vägen ut i havet (eller från havet in till land). Inget behov av att lyfta båten med travers eller liknande, och de som har båtar i gamla hamnen kan själva ordna med sjösättning och upptagning utan att betala någon extra avgift till båtklubben. Nu har båtklubben kommit på att det här ska moderniseras, och jag kan väl anta att man helt enkelt vill komma ifrån att medlemmarna sjösätter båtar på egen hand så att man får ett större kassaflöde in till klubben. Det innebär att det båthus som vår båt står i ska rivas, och vi kan inte ta över det. Vi antog ändå att båtklubben har gjort upp någon slags plan för arbetet; man kan ju inte bara avhysa båtar eftersom alla båtar måste ligga på land under vintern. Sagt och gjort ansökte vi om medlemskap i klubben och sa att vi kommer att behöva båtplats sommar och vinter framöver. Svaret vi fick var “vi får se om den får plats”. Jaha? Det finns alltså ingen plan för att båtarna i “gamla hamnen” ska få plats någonstans under den tid klubben gör om. Hur andra båtägare löser sin situation hade ju varit intressant att höra, för “gamla hamnen” är proppfull med både större och mindre båtar. Så det var bara skriva och säga att vi inte kan gå med i klubben eftersom vi inte kan gå med i en klubb utan att ha plats för båten.

Inte så dumt egentligen att flytta båten till Sundsvall, så den ligger nära till hands. Men det visade sig vara svårare än vi trodde. Cityhamnen i Sundsvall (http://cityhamn.se/) har kö om 10 båtar och det vet man ju inte hur lång tid det tar att ta sig fram i den kön. Cityhamnen har dessutom inte några möjligheter till vinterförvaring, så det är bara en hamn som erbjuder bekvämligheten att ligga nära stadscentrum.

Nästa ställe jag kollade med var Sundsvalls Båtsällskap (https://www.subss.se/). De var mitt i arbetet med att lägga upp båtar för vintern, men när jag frågade om jag kunde få plats för båten nästa sommar och vinter och framöver fick jag ändå svaret “jag vet inte”. Om jag lade båten på båtvagn skulle det finnas större chans att få en plats. Det tolkar jag som att alla platser är fulla, och att hamnfogden rullar runt båtar på vagn för att pussla ihop platser tills det är knökafullt. Känns inte helt tryggt om båten ska rullas runt en massa efter upptagning, och jag hade hellre haft en fast båtplats som jag får återkomma till varje vinter. Sitta och vänta på en kö som eventuellt ger en ledig plats är ju inte aktuellt, för båten kan inte ligga i vattnet under vintern och krossas av isen. Så det var bara att ge upp den tanken.

Till slut hittade jag Sundsvall-Njurunda Båtklubb (http://www.snbk.org/). De har en liten annorlunda struktur där man kan köpa båtplatser, som en bostadsrättsförening, men även hyra platser antingen från klubben eller från båtplatsägare. Spontant känns det som ett bättre sätt att sköta saker på, för jag kan köpa en plats som alltid är min och eventuellt bygga hus över båten för väderskydd under vintern, men jag kan vänta med att köpa plats och hyra till att börja med. Dessutom svarade de spontant när jag skrev ett mail för att kolla om det finns plats att “klart vi ska ordna en plats åt din båt”, så jag kände mig välkommen i klubben för första gången sen jag börjat kolla runt.

Nu finns det ju tydligen lite klubbar i Timrå också där jag hade kunnat kolla, men Sundsvall-Njurunda Båtklubb känns som ett bra val för oss så jag har inte hört med någon fler än. Det som är lite smolk i bägaren är att jag ansökt om medlemskap för mer än en vecka sedan och även om dom var snabba på att svara på mail när jag hörde mig för första gången så har jag inte hört ett ord till svar på medlemskapsansökan. Men det kommer väl, får man anta.

Sent omsider fick vi till slut ett mail från Härnösands Båtklubb att dom minsann lyckats hitta en plats där båten kan ligga. En plats som just nu är skrotupplag, och det lät som att det i så fall skulle vara min uppgift att göra mig av med skrotet först. Eftersom jag tyckte att vårt första mottagande var lite märkligt, och även har hört ryktas att den här båtklubben har lite knepig styrelse, och dessutom har vant mig vid tanken på att ha båten i Njurunda som verkar ha en bra lösning för sin hamn, så känns det inte aktuellt att börja ångra sig. Det blir spännande att ha sin första seglats någonsin hela vägen från Härnösand till Sundvall, men det löser vi. Om inte annat får vi väl gå på motor hela vägen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *